EURO

Információk a nyelvvizsgáról

Nyelvvizsga típusok és szintek

Euro vagy EuroPro?

Az angol és német Euro nyelvvizsga az általános nyelvtudást értékeli. Ezt várják el a felvételiken a pluszpontokért, és a legtöbb egyetem, főiskola ezt követeli meg az államvizsgához is.

Több intézmény ma már előír üzleti szaknyelvvel bővített vizsgát a diplomához.  Az itt tanulóknak, ide készülőknek ajánljuk az EuroPro angol nyelvvizsgát, mely a szakmai, üzleti célú angoltudást (English for Business and Professional Purposes) értékeli, és üzleti szaknyelvi bizonyítványt ad.

Mindkét vizsgarendszerben alap (B1), közép (B2), és felső (C1) szintre lehet  jelentkezni. A szintek az Európa Tanács követelményeinek éppúgy megfelelnek, mint a magyar akkreditációs rendszernek.

Egynyelvű vagy kétnyelvű nyelvvizsgát tegyek?

Az Euro (általános angol és német) nyelvvizsga a korábbi kétnyelvű változat mellett, egynyelvű vizsgaként is letehető.

Az egynyelvű változat mindenben megegyezik az eddigi kétnyelvű vizsgával, de a Mediation/Közvetítés rész hiányzik belőle. Az egy- és kétnyelvű vizsgára jelentkezők az írásbelin és a szóbelin együtt vesznek részt.  A közös vizsgarészek pontozása és értékelése is megegyezik.

Érdemes azonban a következők ismeretében dönteni: a Mediation/Scparchmittlung (Közvetítés) vizsgarészen a vizsgázók többsége jól, saját átlaga felett teljesít. Így a kétnyelvű vizsga választása – megfelelő felkészüléssel – a többség esetében inkább növeli a sikeres vizsga esélyét.

Mindkét vizsgaváltozat államilag elismert, így a felvételihez és a diplomához egyformán megfelelnek. Jelenleg csak a PhD-képzéseken tesznek különbséget, ott a kétnyelvű nyelvvizsga megléte a követelmény.

Az Euro nyelvvizsga egynyelvű változatának díja megegyezik a kétnyelvű változat díjával. További részletek a Euroexam weboldalán.

Melyik szintet válasszam?

B1 – Alapszintű Euro és EuroPro nyelvvizsga

Alsó középhaladó szintű nyelvtanulóknak ajánljuk, akik bizonyságot szeretnének nyerni nyelvtudásukról, vagy meg szeretnének ismerkedni a vizsgarendszerrel, és gyakorolni szeretnék a vizsgatechnikákat. Kiváló alapozásul szolgál mindazoknak, akik később magasabb szintű Euro vizsgát szeretnének tenni. Teljes értékű, államilag elismert alapfokú angol és német vizsga, melyet számos munkahelyen is elfogadnak. Bővebben az Euro/EuroPro B1 nyelvvizsgáról.

B2 – Középszintű Euro és EuroPro nyelvvizsga

Felső középhaladó szintű nyelvtudással rendelkező tanulóknak ajánljuk, akik a felvételihez, diplomához nélkülözhetetlen nyelvvizsga oklevelet kívánnak szerezni. A hazai munkahelyek többségén szintén B2 szintű nyelvtudást, középfokú nyelvvizsgát várnak el. Bővebben az Euro/EuroPro B2 nyelvvizsgáról.

C1 – Felsőszintű Euro és EuroPro nyelvvizsga

Felső haladó, akár az anyanyelvi szintű nyelvhasználatot megcélzó nyelvtanulóknak ajánljuk, akik a legszélesebb körben elismert szintű nyelvtudásról szeretnének oklevelet szerezni. A C1 szintű nyelvvizsga maximális pontszámot jelent a hazai egyetemi felvételiken, de általában ezt követelik meg külföldi egyetemi tanulmányokhoz is. Munkahelyeken idehaza és külföldön széles körben elfogadják. Bővebben az Euro/EuroPro C1 nyelvvizsgáról.

A nyelvvizsga-rendszer szintjei az Európa Tanács hatfokú skálájának megfelelően>

Az Európa Tanács szintjei

Euro és EuroPro szintek

C2 Mastery

C1 Operational Proficiency – Euro / EuroPro C1

B2 Vantage – Euro / EuroPro B2

B1 Threshold – Euro / EuroPro B1

A2 Waystage

A1 Breakthrough

Nyelvvizsga díjak:

Aktuális nyelvvizsga információkhoz kattints az Euroexam oldalára, itt folyamatosan frissítik az időpontokat és nyelvvizsga díjakat. Link: http://www.euroexam.org/vizsgadijak

Nyelvvizsga időpontok:

Aktuális nyelvvizsga információkhoz kattints az Euroexam oldalára, itt folyamatosan frissítik az időpontokat és nyelvvizsga díjakat. Link: http://www.euroexam.org/vizsgaidopontok